Αλλάζει την καθημερινότητά μας
O Βύρων Νικολαΐδης μιλάει για την δυναμική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
"Άρθρο του Χρήστου Ν. Κώνστα που δημοσιεύτηκε στην Realnews της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023
Η τεχνητή νοημοσύνη προσωποποιεί και εξατομικεύει κάθε διαδικασία (ιατρική, εκπαιδευτική, ενημερωτική κ.α) δημιουργώντας νέα πεδία επιχειρηματικού ανταγωνισμού.
Αλλάζει όμως ταυτόχρονα και τον τρόπο που στο εξής θα μαθαίνουμε, θα αναβαθμίζουμε τις γνώσεις και τις ικανότητές μας. Το Εκπαιδευτικό Σύστημα των περασμένων αιώνων φεύγει. Δεν θα υπάρχει στο εξής π.χ. ένα καλό σχολείο για αριστούχους μαθητές ή για παιδιά με εξαιρετικές δεξιότητες αλλά ένα σχολείο για τις συγκεκριμένες δεξιότητες του συγκεκριμένου παιδιού που θέλει να προοδεύσει. Είχα πριν από λίγες μέρες, την ευκαιρία να συζητήσω μ' έναν Έλληνα που έχει διαπρέψει στο εξωτερικό.
Η εταιρεία του Βύρωνα Νικολαΐδη, η PeopleCert, έχει ως αντικείμενο τη διενέργεια εξετάσεων και την πιστοποίηση γνώσης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.
Έτσι ξεκίνησε. Έγινε ο πρώτος ελληνικός μονόκερος (κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων) της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Σήμερα είναι μια εταιρεία καινοτομίας, υψηλής τεχνολογίας που αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή τη δουλειά την κάνει σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνον το 1% του τζίρου της πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Η κεφαλαιοποίηση της ξεπερνά τα 3 δις Ευρώ. Η PeopleCert κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για παγκοσμίως κορυφαία frameworks και διενεργεί υψηλού επιπέδου εξετάσεις σε 200 χώρες για πιστοποιήσεις επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.
Έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 7 εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως σε 200 χώρες. Συνεργάζεται με 1.500 διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την πιστοποίηση γλωσσών, 2.500 οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, 800 κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο, ενώ πάνω από 50.000 εταιρείες (μεταξύ τους το 82% εταιρειών της λίστας Fortune 500) έχουν πιστοποιήσει τα στελέχη τους μέσω της PeopleCert. Αποτελεί μία από τις 3-4 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της επαγγελματικής και γλωσσικής πιστοποίησης.
Με απλά λόγια
Ο Βύρων Νικολαΐδης είναι ένας άνθρωπος που βλέπει την εκπαιδευτική διαδικασία, την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση, συνολικά, παγκόσμια δυναμικά. Έχει δημιουργήσει εκατομμύρια σελίδων με επιμορφωτικό υλικό. Σήμερα, επενδύει στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για να ανεβάσει το επίπεδο της Εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά την άποψη του Βύρωνα Νικολαΐδη, η δυναμική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνει υποχρεωτικά ένα νέο πλαίσιο στην οικονομία και την απασχόληση.
«Δεν νομίζετε ότι ταυτόχρονα προκαλούνται εύλογες ανησυχίες παγκοσμίως για το μέλλον της εργασίας;» τον ρώτησα χαμηλόφωνα. «Δεν βλέπετε να υπάρχει ένας κίνδυνο διεύρυνσης του χάσματος ανισοτήτων λόγω της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων;» Χαμογελάει συγκαταβατικά. Με βλέπει σαν ένα ακόμη σύγχρονο Λουδίτη, αρνητή της εξέλιξης και της προόδου, σκέφτηκα. Από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, η ανησυχία για την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και των αυτοματοποιημένων διαδικασιών εκφράζονταν στις δημόσιες συζητήσεις. Στη δεκαετία του 1930 ο οικονομολόγος John Maynard Keynes αναφερόταν στην τεχνολογική ανεργία ως μια νέα απειλή που θα στερούσε από τους ανθρώπους τη δυνατότητα επιβίωσης. Παρά τις ανησυχίες, η τεχνολογική εξέλιξη που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες δεν οδήγησε σε μαζική ανεργία. Με το ίδιο συγκαταβατικό χαμόγελο, χωρίς να υψώνει τη φωνή του και χωρίς να υπερβάλει στα παραδείγματα μου εξηγεί ότι παγκοσμίως έχει ήδη διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα με απρόβλεπτες μεταβολές στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά μας.
ΑΙ παντού
Η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας με άμεσο τρόπο έχοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών: από την ανάκτηση πληροφοριών, την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τη σύνταξη νομικών κειμένων έως τη διάγνωση ασθενειών. Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey προβλέπει ότι περίπου το 70% των εταιρειών θα υιοθετήσει τουλάχιστον έναν τύπο τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030 και λιγότερες από τις μισές μεγάλες εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιούν όλο το φάσμα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey προβλέπει ότι περίπου το 70% των εταιρειών θα υιοθετήσει τουλάχιστον έναν τύπο τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030 και λιγότερες από τις μισές μεγάλες εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιούν όλο το φάσμα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Η PriceWaterhouseCooper επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας κινητήρας παραγωγικότητας και ανάπτυξης που θα μπορούσε να ενισχύσει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών λειτουργιών, αλλά και να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 14% το 2030 (ΡwC 2017).
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές εργασίες έχει αυξηθεί ραγδαία και το ChatGΡΤ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ChatGΡΤ έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή καταναλωτών στην ιστορία ξεπερνώντας το Instagram και ακόμη και το Tiktok. Η δημοφιλής αυτή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες καθημερινά, χρειάστηκε μόλις 60 ημέρες για να φτάσει τον εκατομμυριοστό χρήστη του, όταν το Instagram χρειάστηκε αντίστοιχα δύο χρόνια.
Στις εφαρμογές του ChatGΡΤ εκτιμάται ότι είναι «εκτεθειμένα» περίπου 86 επαγγέλματα και «πλήρως εκτεθειμένα» 15. Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs (αρχές 2023), 300 εκατ. θέσεις εργασίας στις αναπτυγμένες οικονομίες γίνονται επισφαλείς, ενώ υπολογίζεται ότι οι εφαρμογές του νέου γλωσσικού μοντέλου ΤΝ θα επηρεάσουν 2 στους 10 εργαζόμενους στο 50% του περιεχομένου της εργασίας τους. Τα νέα τεχνολογικά δεδομένα αλλάζουν τη φύση της εργασίας θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις σε κλάδους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού!
Και οι θέσεις εργασίας
Επομένως το ερώτημα σήμερα είναι πώς θα στρέψουμε τις τεχνολογικές αυτές μεταβολές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των θέσεων εργασίας και των αμοιβών που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής είναι η αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος. Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστήσει περιττές εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά αναμένεται παράλληλα να δημιουργήσει 97 εκατομμύρια νέες μέχρι το 2025, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Οκτ. 2020). Θέσεις εργασίας που θα απαιτούν εξειδικευμένες πιστοποιημένες ψηφιακές δεξιότητες. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους εργασίας και να αναπτύξουν υψηλού επιπέδου skills για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Η δια βίου μάθηση και εκπαίδευση καθώς και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών στους τομείς ΙΤ & Digital Transformation, Business ΙΤ, Project Management δημιουργούν τις αντίρροπες εκείνες δυνάμεις, που αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Δια ταύτα
Οι νέες τεχνολογίες και ο αυτοματισμός δεν οδηγούν απαραιτήτως σε απώλεια θέσεων εργασίας. Δημιουργούν νέες ευκαιρίες στους εργαζόμενους να αναπτύξουν εξειδικευμένες δεξιότητες. Για την Ελλάδα, είναι επίσης μία σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να επενδύσουμε στις ψηφιακές δεξιότητες, το SkίΙΙίηg, τη συνεχή επικαιροποίηση των πιστοποιημένων δεξιοτήτων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ένα εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες, δημιουργώντας ένα μέλλον εργασίας που συνδυάζει την ανθρώπινη ευφυΐα με την τεχνολογία.
Δείτε το δημοσίευμα εδώ.